Verstuivers

Verstuivers zorgen voor het vernevelen van de brandstof, daarom zijn goede verstuivers noodzakelijk om de motor gezond te houden. Een defecte verstuiver is vaak makkelijk te herkennen door een hortende en stotende motor en veel rook uit de uitlaat.

De ANY-motor heeft andere verstuivers dan de AYZ-motor, het verschil is dat de exemplaren uit de eerste serie beter geschikt zijn om een remap mee te doen omdat ze een hoger debiet hebben.

Naast verstuiverkeuze is ook het onderhoud belangrijk, een verstuiver wordt na verloop van tijd ook wat viezig en de enige manier om dit goed op te lossen is reinigen met een ultrasoonreiniger. Bij het reinigen moet je de brandplaatjes en de O-ringen ook laten vervangen, de materiaalkosten zijn ongeveer € 30 per verstuiver. Uitbouw-inbouw is ongeveer een uur werk en ze mogen 90 minuten in de ultrasoonreiniger.

Wij hebben de vermogenskromme voor en na het reinigen op de rollenbank gemeten en deze specifieke auto had 9 pk en 20 Nm extra na het reinigen.

IMG-20141212-WA0007

Je kan overigens ook je verstuivers vervangen door nieuwe, helaas kosten ze ongeveer € 500 per stuk. Reinigen is dan een beter idee, zeker gezien het meetbare resultaat.

De online 3L-resource met alle informatie over de Audi A2 1.2 TDi en de Volkswagen Lupo 3L